Hasan Aksay

Hasan Aksay

İkinci Uluslararası Helâl Gıda Konferansı

İkinci Uluslararası Helâl Gıda Konferansı

25-26 Nisan Cumartesi ve Pazar günü İstanbul’da, önemli iki uluslararası konferans yapıldı. Kudüs ve Helal Gıda konferansı.
Helal Gıda Konferansı, 2008’de Bangkok’ta yapılmıştı. Doğruyu yanlıştan, helali haramdan ayırmak Müslüman’ın temel meselesidir. İlk iş haram yememektir. Haram, hırsızlık, rüşvet veya domuzla sınırlı değildir. Bütün gıdalara, kesimine ve yetiştirilmesine kadar dikkat etmek gerekmektedir. Bu konu, bütün Müslümanları yakından ilgilendiren hayati bir meseledir. Mutlaka ciddiyetle ele alınması gerekir.
500-1000 sene önce, yenen gıdaların içerisinde tabii olmayan bir tek şey yoktu. Bunların ayrımı da belli idi. Bugün 60.000’e yaklaşan endüstriyel ürün var. Bunların hangilerinde zararlı, haram maddelerin bulunduğunu, nelere karıştırıldığını anlamak için, laboratuvar ve ihtisas kadrolarına gerek vardır. Bu, teşkilatlanmayı zaruri kılar.
Dünyanın her tarafında azınlıkta Müslüman var. Öğrenciler var. Helal gıda seçmek zor. Yahudilerin “Koşer” damgası var. En yakını o. Onu tercih etmek durumunda kalıyorlar. “Koşer” damgasıyla İsrail, 250 milyar dolarlık bir gıda pazarına hakimdir. Amerika’daki duruma göre bunun ancak dörtte birini Yahudiler tüketmektedir. ABD’de 100 milyar dolarlık Koşer pazarının 75 milyar dolarlık kısmını başkaları tüketiyor. Dünya nüfusunun beşte biri Müslüman. “Helal” organizasyonunun olmaması büyük kayıp.
Müslümanlar bir süredir bu konuda, bütün dünyada ciddi bir gayret içindedir. Bugün 40 kadar ülkede “Helal” kontrolleri yapılıp damgalanmaktadır. Türkiye’de de, “Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Derneği İktisadi İşletmesi” (GİMDES)’in, Dünya Helal Birliği “World Halal Council’e (WHC) kabulü ile yurt dışı ihracatlarında “Helal” sertifikası vermeye başlamıştır.
GİMDES’i bu duruma getirmek için Dr. Müh. Hüseyin Kami Büyüközer, çeyrek asırdan beri, değerli bir kadroyu da yanına alarak ısrarla çalışmıştır. Kendilerine ve bütün dünyada bu konuda emeği geçen, fiilen veya sponsorluk gibi desteklerle yardımcı olan, ilgi duyan, dualarıyla destek veren herkese, büyük ve hayati hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Globalleşen ve endüstriyel ürünlerin, katkı maddelerinin süratle arttığı dünyamızda bu çalışmaların önemi her an biraz daha artmaktadır. İslam’a karşı Rasmussen’e taş çıkartan bir saygısızlık ve saldırı histerisiyle İslami nikaha ve Müslüman din görevlilerine çirkin görüntülerle saldırılarını, yüce Meclis’in önüne kadar taşıyanlardan Müslüman’ın içki içmemesini kendilerine dert edinenlere kadar, her vesileyle saldırı icat ederek şöhret ve imkan arayanların boy gösterdiği bir zamanda bu tür çalışmalar bir kere daha zaruret halini almaktadır.
Güven verici bir teşkilatlanma nasıl olacaktır? Devlet eliyle teşkilatlanmak ekonomik zarar doğursa da, Fransız Masonlarının Türkiye’deki başörtüsü yasağına gösterdiği ilgi ve anlayış çerçevesindeki laiklik de mümkün olmayabilir. O halde, bütün dünya Müslümanlarına mal satmak isteyen ülkelerde bu görev, Müslümanların kendi gayretleriyle oluşacak kurumlar tarafından yürütülmek zorundadır. Yani helal gıda ayrımı yapılıncaya kadar, her Müslüman’ın bu konuyla ilgilenmesi ve ihtiyacın karşılanması mutlak bir sorumluluktur.
“Burası Müslüman bir ülke. Burada da mı haram şey olacak?” demek, kendini aldatmaktır. İstanbul ve Anadolu’da izinli, izinsiz düzinelerle domuz çiftliği var. Sonra, endüstriyel gıda maddelerinden helal olmayan, zararlılar var.
En kısa zamanda yurt içinde de “helal” damgalı ürünlere ulaşma dileğiyle, bu konuda gayret gösteren ve destekleyen tüm şahıs ve kurumlara, bu konferansın sponsorları listesinde görülen Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV), İslam Dünyası STK’ları Birliği, ASKON, TİM, MÜSİAD, EMAS, Kaanlar, Gülsan, Kervan, Ensar Vakfı, Ramazan Bingöl Et Lokantası, HİLAL TV, HAMİDİYE, Vakit, Beltur, Zirve, Aksu Vital, Albayrak kurumlarına tekrar teşekkür ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Aksay Arşivi