Âşık Ahmed Divani ve Mustafa Özdamar
Üstad Mustafa Özdamar'ı ilim, irfan ve okuma-yazma ile alakası olanların kahir ekseriyeti tanır. Ben bu mübareki 40 yıldır tanırım. Yazdığı eserleri okurum. Çünkü yazdıklarının çoğu, hâl ehli zevat-ı kiramın yaşam tarzlarıdır. Özdamar'ın eserlerini okumadınızsa, kesinlikle bir an evvel bu eserlerle tanışmanızı, hasseten tavsiye ederim. Neden tavsiye ediyorum. Çünkü Mustafa Özdamar, Allah (c.c.)'nün dostlarının yaşam tarzlarını irdeler, onlarla gönül ehli zevatı tanıştırır, insan bunları okuyunca, sanki o mübareklerle aynı dönemde yaşıyormuş gibi bir ivme kazanır. Günümüzde böyle insanların dostluğuna, onlarla birlikteliğe hepimiz çok ihtiyaç duyuyoruz.
Bir hatıramı anlatayım:
Mustafa Özdamar o enfes üslubuyla kaleme aldığı Konya/Ladik ilçesinde ömrünün ekseriyetini geçirmiş. "Ladikli Ahmed Ağa" namında çok mübarek bir Allah (c.c.) dostunun hayatını yazmış. Kitaba da bu ismi vermiş. Ben o kitabı okuduğum zaman bu zatın öylesine etkisinde kaldım ki, ifade edemem. O günlerde yolum Konya'ya düştü. Konya-Ladik arası 60 km. civarında. Özel olarak bu zatı kabir mekânında ziyarete gittim. Orada aldığım enerjiyi ifade edemem. Konya eşrafından "Hacı Veyiszâde Mustafa Efendi" merhumu da Özdamar'ın aynı ismi verdiği kitabından tanıdım. Konya'ya gittiğimde Üçler Mezarlığındaki bu zatın kabrine mutlaka uğrarım. "Gönenli Mehmed Efendi" benim de yakınen tanıyabildiğim bir Allah dostu. Özdamar'ın kaleminden onu da okuyun bakalım, bu güne kadar neden okumadığınıza kimbilir ne kadar çok üzüleceksiniz.
Özdamar'ın eserleri "Kırk Kandil" yayınları arasında neşrediliyor. Yolunuz düşerse Cağaloğlu'nda Üretmen Han'daki mekanına uğrayın. Tanışın Kırk Kandil Yayınlarıyla,
Şimdi benim elimde Mustafa Özdamar'ın "Aşık Ahmed Divani ve Bolu Rehberi" adlı kitabı var. Bolu ilinde oturanlar ve yolunu Bolu'ya uğratacak olanlar bu kitabı bir an evvel okumalıdır.
Seyyid Âşık Ahmed Divâni Bolu/Gerede'nin Ümmi ariflerindendir. Divanının asıl ismi "Sefine"dir. Bu kitabı Bolulu Mustafa İsmail Efendi şerh etmiştir. Sefine'de yer alan define sizi öylesine etkileyecek ki, kabir dergahında ziyaret için Gerede'ye gitmeden edemiyeceksiniz.
Seyyid Âşık Ahmed Divani diyor ki:
"Bu dünya bir kalbuldur,
İnsan buğdaya benzer!
Kalburdan geçenleri,
Hemen değirmen ezer!"
Mustafa Özdamar eserinde bu sözlerin deruni mânâsını o güzel uslubuyla ifa etmiş ki, okudukça insan ummana dalıyor.
Bolu ve çevresinde yaşamış ve yaşayan mânâ ehlini merak edenler için "Bolu Rehberi" olarak da kitaba eklenen bölüm okuyanlara çok önemli bir rehber olma özelliği taşıyor.
Bahse konu edilen zevatın birkaç tanesini sütunumuzu bereketlendirmesi açısından isim olarak zikredelim:
Ümmi Kemal, Şeyh Hacı Emin Efendi, Hacı Halil Efendi, Kemaleddin Efendi, Akşemseddin Hazretleri, Ömer Sikkin Hazretleri... Kitapta geçen zevat-ı kiramdan bazıları.
Nerede ve nereli olursanız olun "Aşık Ahmed Divani"yi Mustafa Özdamar'ın kaleminden mutlaka okuyun. Sadece bunu mu? Hayır! Kırk Kandil yayınlarının kitap listesini kontrol edin. Size hitap eden gönül ikliminize güzel rayihalar sunacak eserlerle tanışmış olacaksınız.
Sevgili kardeşim, kıymetli ağabeyim Mustafa Özdamar'a yeni eserler vermesi dileğimle Allah'tan sağlık ve afiyetler diliyorum.
İrtibat için:
Kırkkandil Yayınları Çatalçeşme Sk. Üretmen Han. No: 29/105. Cağaloğlu-İstanbul. Tel: (2012) 513 16 92
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.