TBMM'nin üzerindeki kuvvet
Tabii ki Anayasa Mahkemesi'nden bahsetmek istiyorum. önce söze tatlı bir hatıra ile başlayalım. örnek olarak anlatacağımız hatıra CHP için tatlı da, millet için unutulmaması gereken acı bir olay. Olayın geçtiği yer de, Demokrat Parti iktidarının toptan kapatıldığı Yassıada... Orada cüce denilmesi gerekirken Yüce Divan adında bir toplama mahkeme... Sanıkları sorguya çeken de, Salim Başol adındaki divan başkanı... Hukuk tarihine resmen değilse bile, şifahen "Hukukun ırzına geçen adam" diye geçen bir hakim. Sanıklardan birinin usul hakkındaki bir itirazına aynen şöyle yanıt veriyor: "Halinizden şikâyete hakkınız yok. Sizi buraya tıkan kuvvet böyle istiyor" diyor.
Malum Demokrat Parti iktidarını oraya tıkan kuvvet de CHP'nin teşviki ile iktidarı deviren 27 Mayıs 1960 darbecileri... Emekliliğinden sonra Ankara Hukuk Fakültesi'nde düzenlenen bir panele katıldı. Talebe arkadaşlarımız ağzını açmasına dahi fırsat vermediler. Diğer panelistler alkış aldılar. Yüce (Cüce) divan hakimi Salim Başol ise panel bitinceye kadar ağzını açtıkça yuhalandı. Avukat olarak Ankara Barosu'na kaydını yaptıramadı. Bir gün kendisi ile Kızılay'da karşılaştık. Beraber kaldırımda yürüyorduk. Bizi tanıyanlar benim boynuma sarılıyorlardı. Salim Başol'un da yüzüne bakıp yere tükürüyorlardı. Son görüşmemiz o olmuştu. Sonradan silinip gitti. Şimdi hayatta mı, öldü mü onu bile bilmiyoruz. İşte bu Salim Başol, doğu milletvekillerinden Halis Ağa'ya: "Sen Anayasayı niye çiğnedin?" diye soruyor. Halis Ağa yanındaki eski Milli Eğitim Bakanı'nı Celal Yardımcı'yı gösteriyor. "Aha ben bu Celâl'a sordum. Dedim anayasa nedir? O da dedi ki, Anayasa kanunların anasıdır. Ben de reyimi verdim. Elimi kaldırdım. İnsan kanunu sever de anasını sevmez mi? Ben cahil bir adamım. Anayasa'nın neye yaradığını nerden bileyim?" diyor.
çok şükür bugün Anayasa'nın neye yarayacağını pazardaki manavla, dağdaki çobana kadar bütün vatandaşlar biliyor. Hele Anayasa Mahkeme'mizin sayın ve saygın üyeleri ise, Anayasa'yı, Anayasa Prof.larından daha iyi biliyorlar. O Prof.larda iş olsaydı eski despot CHP'den çok farklı olan bugünkü liberal ve demokrat CHP'yi TBMM'nin 411 gibi rekor bir çoğunlukla kabul ettiği Anayasa değişikliğine karşı iptal davası açmazına sokmazlardı. Anayasa Mahkememizin, yetkilerini aşarak TBMM'nin kabul ettiği anayasa değişikliğini iptal edeceklerine şahsen ihtimal dahi vermiyorum. Yüksek Mahkeme, değişikliği sadece şekil yönünden inceleyecek, muhtevasına ise asla dokunmayacaktır. Bir hukukçu olarak eski anayasaya göre yeni anayasanın, muhteva bakımından incelenebileceği kanaatinde değilim. Sayın Anayasa Mahkememizin saygın üyeleri, asla sayın Salim Başol'un düştüğü duruma düşmeyecekler ve isabetli kararları ile milletimizi huzuru kavuşturacaklardır. Bunu çok yakında hepimiz göreceğiz inşallah... Saygılarımızla.