Evliliğimde sorunlar var, aşamıyorum...
Ayşe ve Kamil, 4 yıllık evli ve 35 yaşlarında bir çiftti. Birbirleriyle severek ve isteyerek evlenmişlerdi. Başlangıçta Kamil’in ailesi onun Ayşe ile evlenmesine karşı çıkmıştı. Onlar oğullarını, kendi memleketlerinden başka bir genç kızla evlendirmek istemişlerdi. Ancak Kamil, sevgisinde kararlı davrandı ve evlendiler. Evliliğin ilk senesi çok mutluydular ancak bu, uzun sürmedi. Kamil, bir şirkette üst düzey yönetici olarak çalışıyordu ve bazen işi gereği iş seyahatlerine çıkıyordu. Evden bazı zamanlar iki –üç günlüğüne uzak kalmak zorunda kalıyordu. Ayşe Hanım da aslında mimar olmasına rağmen, kızları doğduktan sonra işinden ayrılmak mecburiyetinde kalmıştı. Ayşe Hanım mesleğini çok seviyordu ve çalışırken çok daha mutluydu. Kızına bakacak bir yakınını bulsa hemen çalışma hayatına geri dönecekti. Ancak her iki tarafın da büyükleri şehir dışındaydı.
Ayşe Hanım zamanla eşinin iş toplantılarına veya iş seyahatlerine çıkmasına bozulmaya başladı. Kendini, eşi olmadığı zamanlarda çok yalnız hissediyordu. Eşi yanında olduğu zamanlarda da olmadık şeyler yüzünden tartışıyorlardı. Aralarında iletişim sorunları vardı. Her ikisi de eşinin kendisini anlamadığından şikayetçiydi. Kamil, eşini aslında seviyordu ancak eşinin, o eve geldiğinde suçlayıcı ve eleştirici konuşmalarından rahatsız oluyordu. Eşinden, kendisi eve geldiğinde ilgili ve sıcak olmasını bekliyordu. Ayşe son zamanlarda eşini kıskanma boyutunu beyninde daha da abarttı. Eşinin başka bir bayanla görüştüğünden bile şüphelenmeye ve eşinin telefonlarını karıştırmaya başladı. Eşi geç gelse hemen aklına kötü ve olumsuz düşünceler geliyordu. Oysa, kesinlikle Kamil’in hayatında başka birisi yoktu. Ayşe bu olumsuz ve yıkıcı düşüncelerinden dolayı artık geceleri uyuyamaz oldu, iştahı kesildi, sık sık baş ağrısı çekmeye başladı. Kızıyla bile yeterince ilgilenemez oldu.
Kamil Bey’in kendisi, bizden evlilik terapisi için randevu aldı. Bu durumu özellikle vurgulamak istedim değerli okuyucular. Evlilik terapisi için beyler randevu aldıklarında, bazen de eşinden gizli olarak bize danışmanlığa geldiklerinde çok mutlu oluyorum. Ne güzel ki erkek, evliliğinde sorun olduğunun farkında ve bunu değiştirmek, düzeltmek için çaba harcıyor; eşinden önce davranıyor, yardım almaya geliyor.
İlk randevuda öncelikle her ikisini de yalnız danışmaya aldım ve kendileri hakkında bilgiler topladım. Her ikisine de kişilik testleri, ölçümler uyguladım. Ayşe Hanım, depresyondaydı. Kendisinde şüphecilik ve aşırı hassaslık mevcuttu. Ayşe Hanım’ın kendisi de sorunları hakkında içgörü kazandı ve farkına vardı ki aslında bu şüphecilik ve güvensizlik duyguları, ta çocukluğuna dayanıyordu. Anne ve babasının mutlu bir evliliği yoktu. Babası, kızına ve diğer erkek kardeşine ilgi göstermeyen soğuk bir adamdı. İşiyle ilgili sorunları vardı ve eşini de aldatan bir babaydı. Ayşe, küçük yaştan beri bu aldatılma hikayeleriyle büyümüştü. Bilinçaltında da, sanki hep eşi tarafından ihanete uğruyacağını düşünüyordu. Farkında olmadan da eşine karşı bağımlılık geliştirmişti. İşini de bıraktığı için kendini verimli ve mutlu hissetmiyordu zaten. Bütün bunlar Ayşe’yi depresyona sokmuştu. Ayşe, merkezimizde bir psikiyatrist tarafından muayene edildi ve ilaç tedavisine başlandı. Terapilerde öncelikle haftada iki kez, daha sonraları haftada bir kez danışma seansları yaptık. Her iki tarafa da ilişkiyi güçlendirecek bazı önerilerde bulunduk. Her ikisi de iletişim hatalarının farkına vardı ve doğru iletişim kurmayı öğrendiler. Altı seans sonra çift birlikte daha fazla zaman geçirmeye başladıklarını ifade etti. Kamil, işteyken düzenli olarak eşini arıyordu ve böylece Ayşe, eşinin kendini özlediğini düşünerek mutlu oluyordu. Ayşe de, Kamil eve geldiğinde ona rahat bir ortam sunmaya çalışıyordu. Bunun sonucunda Kamil eve daha erken gelmeye ve hatta bazı günler evde çalışmaya başladı. Ayşe, part-time bir iş buldu; bir mimarlık bürosunda haftada üç gün çalışmaya başladı. Kızlarına da baktıracak güvenilir, samimi bir arkadaşını buldu.
Değerli okuyucular, evlilik terapisinde terapistin eşlerin kendisinden çok, eşler arasındaki ilişkiye odaklandığı evlilik danışmanlığındaki amaç; evlilik içi iletişim, empati ve uyumu arttırarak evlilik ilişkisini yeniden düzenlemektir. Var olan ilişki sorunlarını iyileştirmek ve bu sırada eşlerde görülen davranış bozukluklarını ortadan kaldırmaktır. Evlilik danışmanlığında; sistematik duyarsızlaştırma, gevşeme eğitimi, atılganlık eğitimi, model gösterme, kendini açma tekniği, ev ödevleri, rol yapma gibi bilişsel teknikler ile eşler arasındaki iletişim ve uzlaşma becerilerinin geliştirilmesi, iletişim eğitiminin verilmesi, aktif ya da pasif kızgınlığın giderilmesi, sınır ve sorumlulukların netleştirilmesi, eşlerin beklentilerini açıkça ortaya koyması ve karşılıklı anlayış temelinde uzlaşma sağlanması gibi teknikler kullanılır.
Değerli okuyucularım, yazıma son verirken, mübarek Kurban Bayramınızı kutlar, sağlıklı, mutlu, bol şükürlü günler dilerim.
Psikoterapist KIVANÇ TIĞLI
DNŞ TEL: 0212 543 43 17
0506 401 79 91
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.