MemurSen ve yeni Anayasa hazırlığı
Memur-Sen Genel Bakanı Ahmet Gündoğdu'yu hem yeniden seçilmesi sebebiyle tebrik etmek hem de 15 Mayıs'ta Çalışma Bakanlığı'na teslim edilen üye kayıtları ile ilgili beklentilerini konuşmak için Çalışma Hayatı Muhabirimiz Sadettin İnan'ın organize ettiği ziyaret vesilesiyle Gündoğdu ile birlikte olduk. Ankara Temsilcimiz Ferhat Koç ve İstihbarat Şefimiz Ahmet Kayır ile birlikteki ziyaretimiz başlangıçta düşündüğümden uzun sürdü. Olay, tebrikin ötesine geçerek ülke sorunları çerçevesinde siyasi analizlere vardı. Bu arada Sayın Gündoğdu özellikle ülkenin yeni bir anayasaya duyduğu ihtiyaca temas ederek bu konuda bir hazırlıklarının olduğunu belirtti. Doğrusu birkaç akademisyenin hazırladığı bazen de sivil toplum örgütlerinin belli kişilere hazırlatıp kamuoyuna açıkladıkları ama arkasında bile duramadıkları bir ortamda Memur-Sen'in toplumun isteklerini dikkate alacak ve bunun için en az 50 bin kişiyi kapsayacak anketler yaptırılacak olması sevindirici bir gelişmeydi. Çünkü, masa başında hazırlığa katılanların düşüncelerini yansıtan bir anayasanın ister istemez toplumun isteklerini tam olarak karşılaması mümkün olmuyordu. Bu bakımdan sivil bir anayasanın toplumun isteklerini kapsaması, bunun içinde toplumun geniş katılımının sağlanması gerekiyor. Memur-Sen'nin çok yönlü ve geniş kapsamlı anket çalışmaları toplumun tercihlerinin çok yönlü olarak belirlenmesine katkı sağlayacağı kesin. Özellikle de anketlerin birkaç farklı şekilde yapılacak olması sanıyorum toplumu işin içine daha fazla çekecektir.
Yeni bir sivil anayasa yapılması gerektiği üzerinde toplumda genel bir mutabakatın oluştuğu bir noktada özellikle sivil toplum örgütlerinin bu işe katkı vermesi, işin içinde olmaları gerekiyor. Memur-Sen'in planladığı çalışmalar bu noktada büyük bir önem taşıyor. Ancak, sivil toplum örgütleri ne ölçüde katkı verirlerse versinler sonuçta mesele siyasilere kalacak, son sözü onlar söyleyecektir. Bir bakıma siyasi otoritenin kararı belirleyici olacaktır. Bu bakımdan seçimler öncesi siyasilerin söylediklerini seçimlerin ardından unutmamaları, meseleye sahip çıkmaları gerekiyor. Çünkü, ülkemizde yeni sivil bir anayasanın yapılması yıllardan beri gündemde tutulur, tartışılır ancak mevcut anayasa üzerinde bir takım rötuşlar yapmanın ötesine geçilmez/geçilemez. Elbette bunun çeşitli sebepleri vardır. Özellikle de ülkemizde her dönemde belirleyici olan derin güçlerin devreye girmesi ile yeni anayasa hazırlanması için yola çıkanlar anayasa değişikliği noktasında kalmışlardır. Açılmış olan bazı soruşturma ve davalar sebebiyle darbe heveslilerinin devre dışı bırakıldığını söylemek de en azından şimdilik mümkün değil. Çünkü Başbakan Erdoğan'ın son konuşmalarında, "Silivri-Kandil ittifakını bozacağım" demek zorunda kalması hâlâ ülkemizde bir takım derin güçlerin varlığını ve etkinliğini koruduğunu düşündürüyor. Ancak buna rağmen özellikle sendikalar gibi sivil toplum örgütlerinin yeni anayasa konusunda devreye girmeleri konunun halkımızca benimsendiğini göstermesi bakımından önemlidir. Bu arada Memur Sen'in yeni anayasa hazırlama konusunda harekete geçmesini sendikacılığın sadece bir takım haklar elde etme ve bunun mücadelesini vermenin ötesine geçerek toplumla kucaklaşmak anlamına gelmesi bakımdan üzerinde durulması gerekiyor.
Üç saate yakın devam eden görüşmemizde Genel Basın ve İletişim Sekreteri Halit Ortaköy, Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri eğitim ve sosyal işleri Başkanı Ahmet Kaytan ile İstanbul eski il sekreteri Ahmet Yurtman hazır bulundular. Sohbetimizin zevkli ve verimli geçmesine katkı sağladılar. Bu sebeple de gitmeden önce tasarladığımız süreyi çok aştık. Ancak benim açımdan yararlı bir görüşme olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Memur-Sen'in yeni anayasa hazırlığı konusundaki düşüncelerini Sadettin İnan kardeşim Genel Başkan Sayın Gündoğdu'nun ağzından haberinde geniş bir şekilde aktardığı için şimdilik bu kadarla yetinmek istiyorum. Çalışmalar ilerledikçe gelişmeleri sizlerle paylaşırım.
Bu arada geçen senenin Memur-Sen açısından çok verimli geçtiğini hem yeni üye kaydı hem de hükumetle müzakerelerde elde edilenler açısından söylemek yanlış olmaz. Bu sebeple 15 Mayıs'ta Çalışma Bakanlığı'na teslim edilen yeni üye listelerinin incelenmesinin ardından Temmuzda açıklanması ile Memur-Sen'in 5 olan yetili hizmet kolu sayısının en az 7'ye hatta 9'a çıkması sürpriz olmayacak. Çünkü Genel Başkan Gündoğdu hedeflerinin 700 bin üyeye ulaşmak olduğunu sohbetimiz sırasında birkaç kez ifade etti. Bu arada gelişmeleri konuşurken Genel Başkan Ahmet Gündoğdu'nun Memur-Sen'in kurucusu merhum Akif İnan Ağabeyi çeşitli defalar saygıyla anması ayrı bir güzellik ve vefa örneğiydi. Çünkü, bizde genellikle geçmiş unutuluverir. Gelinen noktanın tüm başarısına sahip çıkılırken, başarısızlıkların faturası geçmişe havale edilir.
Elbette Memur Sen'in her geçen gün gücüne güç katması insana heyecan veriyor. Emeği geçenlerde saygıyla ve rahmetle anılmayı hak ediyorlar.
Hemen belirteyim ki uzun sohbetmiz sırasında genellikle güzellikler, tatlı anılar dile geldi. Bu bakımdan ziyaretimiz sona erip Genel Merkez'den ayrılırken iyi bir iş yapmanın duygusunu yaşıyordum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.