MHP'siz Meclis Anayasa yapamaz mı?
Başlığa bakarak peşin olarak yanlış bir hüküm vermenizi istemem. Derdim MHP'nin Meclis'e girmemesi değil. Milletin oyunu alan her parti Meclis'e girsin. Hatta Meclis'e daha çok partinin girmesinin önündeki yüzde 10 barajı kaldırılsın, bu olmazsa 550 milletvekilinin 100 tanesi Türkiye milletvekili adı altında belirlensin ve seçime giren her parti aldığı oy oranına göre Meclis'te temsil edilsin. Temsilde adalet ancak böyle sağlanabilir. Benim üzerinde durmak istediğim husus son zamanlarda kaset skandalları ile ortaya çıkan durum karşısında MHP'nin barajın altında kalıp kalmayacağı tartışmaları ile bu tartışmalar sırasında ısrarla ileri sürülen bu kaset skandalından MHP'nin zarar görmeyeceği iddialarıdır. Elbette milletin tavrı bu hususta nasıl tecelli edecekse ona saygı duymak gerekir. Çünkü, sistemin özünü bu oluşturuyor... Ancak, ısrarla kaset skandalından MHP'yi zarar görmemiş gibi göstermenin mantığını anlamak mümkün değil. Bununda ötesinde kaset skandalından bırakın zarar görmeyi MHP'yi ısrarla kârlı çıkacak gibi göstermenin bir temenniyi içinde barındırdığını düşünüyorum. Söz gelimi CHP yanlısı bir köşe yazarının şu yaklaşımının üzerinde durulması gerekiyor. Söz konusu CHP'li yazar çeşitli anket şirketlerinin yöneticilerinin değerlendirmelerini aktardıktan sonra söz konusu yöneticilerin ortak kanaatinin MHP'nin kaset skandalından zarar görmediği noktasında birleştiğini belirterek, "Ama MHP'yi asıl koruyan, MHP'siz bir Meclis'in yeni anayasa yapamayacağı idrakidir" şeklindeki değerlendirmesi sanıyorum işin içinde başka hesapların olduğunu gösteriyor.
Hemen, "Niçin MHP'siz Meclis Anayasa yapmaz?" diye sormak isterim. Bunun anayasa ve yasalar açısından mahzurunun ne olduğunu da birilerinin açıklaması gerekir. Yeni anayasanın elbette mümkün olduğunca geniş bir katılımla hazırlanması arzu edilir. Bunun için sadece siyasi partiler değil sivil toplum kuruluşlarının da katılımının sağlanması şarttır. Bunun için öncelikli yapılması gereken husus seçim sisteminin yıllar öncesinden değiştirilmesi Meclis'te geniş bir temsilin oluşmasının önünün açılması gerekirdi. Bu yapılmadığı gibi bu hususta medyadan ısrarlı bir talep de gelmedi. Medya büyük bir kesimi ile tek başına ya AK Parti iktidarı yada CHP-MHP koalisyonu peşine takıldı. Bu bakımdan MHP'siz bir Meclis'in anayasa yapamayacağı idraki (!) bize göre anayasadan çok CHP'nin Meclis'te tek muhalefet partisi olarak kalmasını önleme niyetinin dillendirilmesidir.
Çünkü, laikçi kesim ve özellikle CHP yanlısı medya ve gazeteciler sık sık CHP-MHP koalisyonunu dillendirdiler. Nasıl olsa CHP'yi bu millet tek başına iktidar yapmaz hiç olmazsa MHP'yi yanına katarak böyle bir imkan doğsun niyetinin ifadesi olarak MHP'ye CHP yandaşı yazarlar ve gazeteciler desteklerini esirgemediler, esirgemiyorlar.
Bu noktada akla başka sorularda geliyor. Seçime giren parti sayısı 20'ye yakın. Bunların içinden MHP'nin Meclis dışı kalması ile yeni bir anayasa yapılamayacağı idrakinin mantığı nedir? Diğer partilerin Meclis dışı kalması anayasa yapılmasına engel teşkil etmiyor da MHP'nin dışarıda kalması niçin engel oluşturuyor? Bana göre de Saadet Partisi'nin içinde bulunmadığı bir anayasa hazırlığı eksik olacaktır. Dikkat edilirse eksik olacaktır diyorum, böyle bir Meclis anayasa yapamaz demiyorum. Çünkü, MHP'siz Meclis'in anayasa yapamayacağını söylemek hem millet iradesine saygısızlık hem de tek yanlı bir yaklaşımdır. Bununda ötesinde daha şimdiden yeni bir anayasa yapılmasını engellemek için bir takım bahaneler bulma gayretidir. Bu yaklaşımlara bakarak seçimlerin ardından yeni anayasa hazırlanması gündeme gelecek olsa bile ciddi engellemeler ile karşılaşılacaktır. Şimdiden görünen budur. Karşı çıkışlar karşısında biraz direnen - eğer direnebilirse- AK Parti bir süre sonra direnmekten vazgeçecek ve yeni anayasa hazırlanması bir başka bahara bırakılacaktır. Sanıyorum bu direnişin ana noktasını MHP'nin Meclis dışında kalması oluşturacaktır. Çünkü kampanya şimdiden başlatılmış bulunuyor. Hem de sözünü ettiğimiz kampanya MHP cenahından değil CHP cenahından başlatılmıştır. Sanki şimdiden MHP'nin Meclis dışında kalacağı korkusu bazı CHP'li yazarları rahatsız etmeye başlamıştır. Tekrar ediyorum MHP'nin Meclis dışında kalmasını istemek gibi bir duygu ile hareket ediyor değilim. Sadece söylenen ve yazılanların ne ifade ettiğini yorumlamaya çalışıyorum.
Bundan yıllar önce MHP'nin CHP'nin ümidi haline gelebileceğini kim tahmin edebilirdi?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.