Hasan Aksay

Hasan Aksay

Myanmar’da Türk şehitlikleri

Myanmar’da Türk şehitlikleri

Eskiden Burma veya Birmanya olarak tanınan, XVI. Asırdan beri sömürgecilerin iştahını çeken ülkenin adı Myanmar oldu. Bir ara, Fransa-İngiltere arasında çekişme konusu olan, geçmişin bu zengin ülkesinin sömürge ve kötü yönetimlerle kararan talihi, zalim cunta tahakkümleri ve tabii afetlerle daha da karardı.
Siyasetin mayası adalettir. Devlet, adil bir siyasetle devamlılık kazanır. Adalet, saraylarıyla değil, toplumsal huzur ve barış sağlayan, “Şeriatın kestiği parmak acımaz” rızasını doğuran, vicdanları tatmin eden, üstün bir insanlık değeridir. Adalet, siyasi sağlığın topluma yansımasıdır. Ahlaki değer ve erdemlerde yozlaşma ve işgal kuvvetleri gibi gücünü silahtan alan cunta yapısı, adaleti imkansızlaştırır. Darbeci dayanağı kuvvet ve imtiyaz bekleyen cunta yandaşlarının çıkarları adaletle uzlaşmaz. çıkarcı kuşatma çemberini yarmak, darbe yapmaktan kolay değildir. Darbelerin zorba yapısının doğurduğu boğucu atmosfer, milletin olduğu kadar darbecilerin de istikbalini karartır. Globalleşen dünyada bu karanlık giderek daha koyulaşmakta ve netleşmektedir.
Myanmar’da, saatte 190 km’yi bulan kasırga, ülkeyi harap etti, 100 bine yakın can aldı. Cunta yönetiminin yardımları engelleyen korku ve bağnazlıkları, bütün acılardan beter bir ibrettir. Millet kan kaybediyor. Cunta hem çaresiz, hem itici. İnsandan korkuyor. Bir yardım istemiyor. İstiyor, yardım kuruluşlarına da zulmediyor. Sınırda bekletiyor, getirdiğini elinden alıyor. Görünen o ki, cuntaların yardım kuruluşlarını dahi insanca kabul edebilmesi için, yıkılarak gitmesi gibi, kaçınılmaz bir mecburiyet gerekiyor. Dış politika yazarı Sayın Ahmet Varol, “ülkedeki Cunta’nın kasırgadan daha büyük bir felaket olduğu gerçeğini, yaşanan afet sonrasında izlenen resmi politikada gördük” diyor.
Siyasi iradenin doğuşta iki kaynağı, “kuvvet veya millet iradesi”dir. Kuvvete dayalı yönetimlerin ömrünü kısaltan neden çoktur. Baş sebebi, atmosferi kirlidir. çıkar grupları tarafından kuşatılır; dalkavuk alkışlarına ümit bağlanır. Kuvvete dayalı siyaset üç gruptur: 1) Düşman işgali, 2) Cunta, 3) Cuntalaşan iktidar. Bilgi ve globalleşme, kuvvete dayalı grupların ömrünü giderek daha da kısaltmaktadır. ömürleri kısalırken, silah ve dayatma imkanlarının artması, tahribatlarını büyütüyor ve kendilerini perişan ediyor.
Myanmar’da beş milyondan fazla Müslüman var. Felaket onları da vurdu. Bütün halk, kötü yönetim baskısı altında ama Müslümanlara zulüm daha fazla. Müslümanlar daha ziyade batı sahili Arakan’da. özerk bölge olmak istiyorlar.
Burma’da iki Türk şehitliğinde bin 300 şehidimiz var. Birinci Cihan Harbi’nde İngiliz, Irak ve Suriye cephelerinde aldığı 12 bin esiri, sömürgesi Burma’ya götürdü. Demiryolu, köprü ve suni göl yapımı gibi çok ağır iş ve şartlarda çalıştırdı. Thayet Myo Türk Şehitliği’nde 500; Meiktiya kasabasında ise 800 şehidimiz var. Thayet Myo Şehitliği harabe. Kalan bazı mezar taşlarında 1916 yazıyor. Meiktiya Şehitliği ise İstiklal Savaşı’nda yok edilmiş. Yalnız Meiktiya’daki cami imamı kırık da olsa kalan 192 mezar taşını getirip caminin ön tarafına koymuş, koruyor.
İnsani yardım vesilesiyle ifade edelim ki, devletimizin sağlayacağı maddi ve siyasi imkanlarla İHH, Deniz Feneri, Can Suyu, Kızılay gibi derneklerimizin de katkılarıyla şehitlerimize sahip çıkmamız önemli bir sorumluluktur.
Myanmar’lılara başsağlığı diliyorum. Allah’tan, insanlığı yönetim zulümleri dahil tüm felaketlerden korumasını; iman, ahlak özgürlük içinde insanca yaşamalarını niyaz ediyorum.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Aksay Arşivi