Dışarlıklı bakış
Ağır bedeller ödeyerek haksızlığa karşı çıkmak ve mazlumların yanında yer almak sıradan insanların harcı değil. Muhkem bir inanç ve yürek ister. O insanları anlamak için de feraset sahibi olmak gerekir.
Garaudy, haksızlık karşısında susmadığı için maddi zarara uğratılan, Batı dünyası tarafından yalnızlığa terk edilen büyük bir fikir adamı, estetikçi ve kelam ustası.
Batı Dünyasının, medya gücünü elinde bulunduran İsrail’i, Filistin’in mazlum halkına karşı savunmasına isyan eden bir vicdan insanı.
Vatanlarına el konulmuş, yurdundan göç ettirilmiş, kalanları ambargolar ve benzeri uygulamalarla zulme uğratılmış halkın yanında yer aldığı için Siyonist ideolojinin susturduğu, kitaplarını yasaklattığı, konuşma ve yazma hakkını elinden aldığı yüzyılın büyük düşünürü.
Garaudy’nin “İlâhî Mesajlar Toprağı Filistin” kitabı, Cemal Aydın’ın tercümesiyle Türk Edebiyatı Vakfı tarafından yayınlandı. Kitabın Fransızcası 1986 yılında basılmış. Filistin ve Ortadoğu’da yaşananlar kitabın her dönem için geçerli olan değerini daha da açığa çıkarıyor. Garaudy, geniş bir araştırma ve belgeler eşliğinde Filistin’in dününe ve bu gününe yer verirken insanlığı, yaratılış gerçeğine ve barışa davet ediyor.
Yazar, “Verimli Hilâl” olarak nitelendirilen ve bugünkü Irak, Suriye, Lübnan, Ürdün, Filistin, Mısır ve Mezopotamya’yı hilâl şeklinde bir araya getiren topraklara, İlâhî mesajların ve medeniyetlerin doğuş merkezleri oluşlarından dolayı “uğurlu bölge” diyor. Doğu ve Batı halklarının bu topraklarda buluştuğunu, hem ticarî hem fikrî olarak alış veriş yaptıklarını, bu yüzden medeniyetlerin karşılıklı olarak birbirlerini beslediklerini hatırlatıyor. Verimli Hilâl’in, önce Haçlılar döneminde, çağımızda da İsrail Devletinin kurdurulmasıyla bu fonksiyonunu yitirdiğini söylüyor.
Medeniyetler diyalogunu neredeyse hayatının ideali haline getiren Garaudy bu eserinde, “Verimli Hilâl”in, medeniyetleri buluşturan tarihî misyonunu yerine getirebilmesi için nelerin yapılması gerektiğinin reçetesini sunuyor.
Garaudy ve kitapları ideolojik takıntıları olan Musevileri rahatsız ediyor, bu anlaşılır bir tutum. Yazar hakkında internetten bilgi toplamak isteyenler de genellikle siyonist zihniyetin hazırladığı sitelere takılıyorlar. İleri sürülen ilk karalama, Garaudy’nin Yahudi soykırımını inkâr ettiği iddiasıyla başlıyor. Garaudy ne diyor; “tek bir Yahudi bile haksız yere öldürülürse bu insanlık suçu olur”. Peki neye karşı çıkıyor; soykırım rakamlarını şişirerek, İkinci Dünya Savaşı esnasında (ölen diğer elli milyon kişiyi insan yerine koymayıp) yalnızca Yahudilerin öldürüldüğü propagandasıyla Filistinlilere zulmedenlere.
Bir kitabı okumadan tanıtmaya çalışanların yapabilecekleri en hakkaniyetli tutum haksız yorumlara kalkışmadan alıntılara yer vermesidir. “İlâhî Mesajlar Toprağı Filistin” kitabının 143. sayfadan 145. sayfaya kadar yer alan Kubbetüssahra’nın şiirsel anlatımı, Garaudy’nin inanç dünyasının derinliği ve engin tefekkürü hakkında başlı başına fikir verecek güçte. Dışarlıklı bir bakışla bunu kavramak zor tabii. Allah, bilgisini irfana dönüştüremeyenleri gafletlerinden uyandırsın.
Yazıyı Garaudy’nin hiçbir söze mahal bırakmayan cümlesiyle bitiriyorum: “Çünkü insan, ancak Allah’ı kalbinde hissettiği zaman insandır”.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.