Abdullah Yıldız

Abdullah Yıldız

Balkanların Geleceğini Namaz Belirleyecek

Balkanların Geleceğini Namaz Belirleyecek

Namaz Gönüllüleri olarak gerçekleştirdiğimiz Balkan turu tamamlandı elhamdülillah. Ahmet Bulut ve Cemil Tokpınar’la birlikte Bosna-Hersek (Sarayevo, Travnik, Mostar), Ramazan Tamer Büyükküpçü ile de Arnavutluk (Tiran), Makedonya (Üsküp) ve Kosova (Priştina, Prizren) programlarımızı icra ettik.

Rahmetli Sabahaddin Zaim hocamızın kurduğu Uluslararası Saraybosna Üniversitesi kampusunda yaptığımız “Namazla Diriliş” paneline ek olarak, Mavi Kelebekler Öğrenci Yurdunda da seminerler sunuldu. Yeri gelmişken “mavi kelebekler” öyküsüne yer verelim: Bosna’da Sırp çetnikler o kadar çok katliam yapmışlar ki, şehit ettikleri Müslümanları gömdükleri toplu mezarların birçoğu bulunamamış. Sonra Bosnalılar toplu mezarların bulunduğu yerlerde mavi kelebeklerin uçuştuğunu fark etmişler. Mavi kelebekleri topluca gördükleri yerleri kazarak toplu mezarların yerlerini tespit etmişler. Böylece mavi kelebekler, 1992-95 Savaşında cennete kanatlanan şehitleri simgeleyen bir sembol olmuş…

Evet, Balkanların geleceğini, Bosna başta olmak üzere, gezme fırsatı bulabildiğimiz Müslümanların yaşadığı bölgelerde filizlenen şehadet ve namaz bilinci belirleyecek Allah’ın izni ve lütfu ile. Bosna şehitlerinin efsanevi lideri Aliya İzzetbegoviç, sadece Bosnalıların değil tüm Balkan Müslümanlarının gönlünde taht kurmuş. Onun Yugoslavya döneminde bir grup dava arkadaşıyla birlikte kurduğu Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) Hareketi, Gazi Hüsrev Bey camiinden neşet etmiş. Bu camide namaz kılmak üzere kıyam ettiğimizde, birden Aliya ve arkadaşları geldi aklıma. Omuz omuza geldiğimiz zatın yüzüne bakınca, onu öylesine Aliya’ya benzettim ki, o meşhur gözlüğüne varıncaya kadar tıpkı Aliya idi… İçim titredi. O yiğitlerle birlikte saf bağlarcasına namaz kılmanın hazzını tattım. Eminim ki, Balkan Müslümanları, onun namazdan güç alarak başlattığı uzun soluklu mücadeleyi kavradıkça dirilecekler…

Balkan programımızın ikinci etabında, Ramazan Tamer ve Bülent Mutlu ile birlikte idik. Namaz Bir Tevhid Eylemi kitabımızla, Ramazan Tamer’in Hayatı İslâm’la Yaşamak kitabının Arnavutça baskısını Arnavutluk, Kosova ve Makedonya’da, hatta Karadağ’da yaşayan on binlerce Arnavut kardeşimize bizzat ulaştırmak, “Namazla Diriliş” seferberliğimizin en anlamlı icraatlarından biri oldu. Tiran’da beş yüzün üzerinde öğrenciye bu iki kitaba ek olarak bir de Siyer kitabından oluşan üçlü setin ALSAR vakfı tarafından poşet poşet dağıtılması, doğrusu görülmeye değer bir manzara idi. Hele program sonunda Tiran meydanındaki Ethem Bey camiine kız ve erkek doluşan gençlerin oluşturduğu izdiham, bölgenin geleceğinin namazla şekilleneceğine dair umutlarımızı pekiştirmeye yetti. Dualarımız onlarla…

Yeri gelmişken; Cemil Tokpınar’ın Sabah Namazına Nasıl Kalkılır kitabının Boşnakça ve Vehbi Karakaş hocanın Niçin Namaz kitabının Arnavutça baskılarını görmek de, bizleri hayli bahtiyar etti. Yine belirtelim ki, Makedonya’nın Üsküp ve Kosova’nın Prizren kentlerinde kitaplarımız Türkçe olarak okunuyor. Ramazan Tamer kardeşimin sıkça dillendirdiği üzere, Üsküp ve Prizren’e âşık olmamak elde değil. Osmanlı döneminden kalma camileri, köprüleri, medreseleri, hanları ve hamamları ile İstanbul, Bursa ve Edirne’yi hatırlatan bu iki kentte, özelikle vakit namazlarında camiler bizimkilerden daha fazla dolu. Her iki kentte ağırlıklı olarak üniversite gençliğine konuşuyoruz; konferanslarımızı da genellikle Türkçe yapıyor ve kitaplarımızın Türkçe baskılarını dağıtıyoruz. O bölgede Arnavut, Boşnak, Roman kardeşlerimiz Türkçeyi çok iyi konuştukları gibi, Türkler de Arnavutçayı iyi konuşuyorlar.

Üsküp’te Türklerin Ensar ve Köprü, Arnavutların Vizyon vb. gençlik dernekleri ile Arnavutluk’ta Mehdi Gurra yönetimindeki ALSAR ve Kosova’da Hüsameddin Abazi liderliğindeki AKEA dernekleri ziyaret edip sohbetler yaptığımız mekânlardı. Bölgenin İslâmî geleceğinin şekillenmesinde onların halisane ve güzel çalışmalarının belirleyici rol oynayacağına inanıyoruz. Keza Üsküp’te bulunan ve temel İslâmî eserlerin birçoğunu Arnavutça yayımlayarak milyonlarca insana ulaştıran Logos-A yayınlarının İslâmî değişime ciddi katkıları olduğunu gözlemliyoruz. Kendisiyle özel görüşme ve sohbet etme fırsatı bulduğumuz yayınevi sahibi ve değerli ilim ve aksiyon adamı Adnan İsmaili’nin Bosna’dan Makedonya’ya ve Kosova’dan Arnavutluk’a kadar bölgenin İslâmî geçmişi ve geleceği hakkında verdiği bilgiler umutlarımızı bir kat daha artırıyor. Görüşmelerimizde Makedonya’daki seçimler de gündeme geliyor. Üsküp’ün Osmanlı bölümünün belediye başkanı adayı, Bursa İlahiyat mezunu Süleyman Baki beyle de uzun uzun sohbet ediyoruz… Şu satırları yazdığım sırada sevgili Süleyman Baki’nin başkan seçildiğini öğreniyorum, elhamdülillah. Biz orada iken, geçen hafta Makedon milliyetçilerin yaptığı protesto gösterilerinden bahsediliyordu. Gerekçe ise: Makedonya Hükümetinin, Savunma Bakanlığına Arnavut direnişçilerin liderini tayin etmesi imiş. Evet, inşallah bölgede gelecek İslâm’ın olacak!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Yıldız Arşivi