Hasan Aksay

Hasan Aksay

Mahalli-mülki kadro ve yetişmiş insan

Mahalli-mülki kadro ve yetişmiş insan

Mahalli seçimlere doğru siyasi parti yöneticilerinin, kendilerine bir soru sormalarında yarar vardır.
Yönetim, bilgi, beceri, gayret gerektirdiği kadar sanattır. Bu durum, üstünlük değil, farklılıktır. Şüphesiz en üstün değer, Allah’ın “Ekmeli mahluk ve eşref-i mahluk” olarak yarattığı, iman, ahlak, edeple sorumluluklarına sahip insan olmaktır. Siyaset, millete ve memlekete hizmette, her değeri yerinde kullanarak, hiçbir imkanı israf etmemektir. En tehlikeli yanılgı, en yüksek değer olan insan ehliyet ve becerisini yerinde kullanamamaktır. Siyasi başarı, okulla zirveye taşınamıyor. Siyasi bilgilerin okulu var. Siyasetin okulu iş içindedir. Siyaset için bilgi ne kadar önemli ise, siyasetin bilgiden ibaret olmadığını bilmek de o derece önemlidir. Anadolu insanına, “Çarıklı Erkan-ı Harp” denir. Siyaset belki de o “Çarıklı” kavramının içindedir. Çarıklı, “Oğlum ben sana, şu, bu olamazsın demedim, adam olamazsın dedim” der. Her bakımdan çok değerli bir kimse, siyasette barış yerine kavga doğurabiliyor.
Siyaset barıştır. Denenmiş, sahip olduğu imkanları aşan başarılı kimseler kaybedilmemelidir.
Özel sektör ve futbolda, ülke sınırları aşılarak, adeta dünya köşe bucak taranarak, iş içerisinde kendini göstermiş, yetişmiş eleman aranmaktadır. Siyasette deneyimlerden, yetişmiş insanlardan ne derece yararlanıyoruz? Elbette yeni elemanların yetişmesi için önemli bir teşvik kapısı açık olmalıdır. Hep aynı görevde eskimiş yüzler doğru değildir. Görev ve saha değişikliğiyle hizmet imkanının kesilmemesi, başarının ödülü olmalıdır.
Özellikle önemli belediyelerde büyük hizmetler üretmiş kimselere millet hizmetinde yeni imkanlar sunmak, değerlerin israfını önleyeceği gibi hizmette yarış, yeni atılımlar ve ufuklar açacaktır.
Yönetimde yenilenme şarttır ve bu bir kısım eskimiş kalıpları kırabilmekle mümkündür.
Mülki ve mahalli kadrolar, görev ve işlev bakımından birbirine çok yakın kadrolardır.
Öylesine yakındırlar ki, geçmiş tatbikatlarda çoğu zaman valiler aynı zamanda belediye başkanlık görevini de yürütmüşlerdir.
Son yıllarda ülkemizde, üstün yetenek, gayret ve başarılarıyla bölgesindeki hizmetler bakımından adeta bir dönüm noktası doğuran belediye başkanları olmuştur. Kaybedilmemesi gereken imkanlar olarak görülmeli, tecrübe, ehliyet ve enerjilerinden yararlanmaya devam etme imkanları aranmalıdır.
Her dönemde hiç olmazsa bir kere bir toplantı yapılmalıdır. Bir bakan veya belediye başkanı, bir süre sonra, daha önce aynı makamda bulunmuş kimselerle bir araya gelip hizmetler konusunda sohbette bulunmaları geçmişle önemli bir bağ ve deneyimlerden yararlanmak, icraatta kopukluk ve kırılmalar yerine sıçramalar doğurmak için önemli bir imkan olacaktır.
Nüfusu, dünyanın çoğu illerini katlayan ilçelerimizde değerli hizmetler üretmiş belediye başkanlarımız vardır. Örneğin Pendik Beledeye Başkanı Erol Kaya gibi üstün başarılı birkaçı vali yapılmalıdır. Bu gibi üst makamlarda herkesi deneme imkanı sınırlıdır. Birkaç dönem denenmiş ve başarı grafiklerinde hiç düşme göstermemiş kimselerin değerlendirmesindeki dikkat ve isabet, millet ve ülke için yeni imkanlar ve yeni ufuklar doğuracaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Aksay Arşivi