Hasan Aksay

Hasan Aksay

Mayın kanunu çıktı önemli olan uygulama

Mayın kanunu çıktı önemli olan uygulama

Bugün, Obama’nın Müslümanlara hitabını yazmalıydım. Mayın konusu acil. Obama, inşallah Cuma’ya. Kureyş Cahiliyesi’ne Habeşistan Kralı Necaşi tavır koydu. Bush vahşetine, Obama seslendi. Bu bir benzetme ve kıyas değil, hatırlatan bir olay...
Mayın temizleme ve arazinin kullanılması konusunda üç tespite ihtiyaç var:
1) Mayınların temizlenmesi ve arazinin kullanılması lazımdı. Bunu, hükümet kendi inisiyatifiyle yapabilirdi. Meclis iradesini tercih etti. Bu birinci kademe halledildi. Yetki, her türlü kullanıma açık alındı. Yine karar hükümette.
2) Mayının temizlenmesi. Suriye kendi bölgesindeki mayınları temizlemiş. Dünyanın en büyük ve güçlü ordularından biriyiz. Tank ve uçak revizyonu İsrail’de! PKK mayınları neredeyse her gün can alıyor. Biz, mayın temizliğine maşa arıyoruz. Bu realite, düşünce ve vicdanlarda üzüntü doğuruyor. Bu boğucu atmosferden kurtulmak şart. Gereği ne? Mayınları, ordumuz temizlemeli. Teknoloji, tecrübe ve beceriye sahip olmalı. NATO denetimi ne oluyor? Birisi elimizden tutsun. Tutmazsa, sallarsa yok muyuz? Beklentiyle yol alınmaz. Savaş sanatında beklenti kayıptır. Oyalanma kolay; faturası ağırdır.
3) İşsizliği önlemek için milyarlık paketler açıyoruz. Bu arazi devletin. 15-20 bin insan istihdam edilecek. Binlercesi mühendis. Yan hizmetlerle bu rakam katlanacak. Araziyi hemen halka dağıtmak, “toprak tevzii” gibi verimsizleştirmektir. Zamanla olur.
Tarım Bakanlığımız, tecrübeli ve ehliyetli bir kadroya sahiptir. Başındaki bakanımız Sayın Mehdi Eker, şahsen önemli bir imkandır. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğümüzün (TİGEM), fidanlık başarısı gözler önündedir. Binlerce ziraat mühendisimiz boş gezmekte veya başka sahalarda çalışmaktadır.
Tarım Bakanlığımızın, Ulaştırma Bakanlığımız gibi, THY gibi güçlü bir hamleye ihtiyacı vardır. Bu arazi, böyle bir hamle için son derece önemli bir imkandır. Kaçırılmaması gereken fırsattır. Türkiye’nin geçen yılki tarım ürünü ithali, 6,4 milyar dolardır. Tarımcı Türkiye’ye yakışmıyor. Tarım Bakanlığımıza, küçük bir destek, on binlerce kişiye iş imkanı doğuracak bir başarı hamlesi olacaktır.
Özelleştirmede dengeyi kaybettirecek bir aşırılık gözlenmektedir. Kemal Derviş ile özerk kurumlarda başlatılan aşırılığa, sonradan Bülent Ecevit, ciddi bir pişmanlıkla “topuzu kaçırdık” demiştir. Hayırlısı orta yoldur. Ziraat Bakanlığı kendini hurdaya çıkarmamalıdır. Bakan Eker, başarılara imza atmaya hazırdır.
Bu iş bir taşla iki kuştur. Zirai hamlemiz için eşsiz bir fırsattır. İşsizliğin çözümünde, yan istihdam sahalarında bulunmaz bir imkandır.
TİGEM, THY gibi dünyaya örnek, şaşırtan başarılar sergileyecektir. Arap ve Afrika ülkelerini ağaçlandıracak ucuz fidanlıklar oluşturacaktır. İtalya’dan fidan ithal etmekten kurtulacağız. İşimizi iğreti, maşayla tutmaktan kurtulup dört elle sarılacağız. Başarı, özgürlük ve saadet alın teriyle gelir.
Bu işte devlet öncülüğü şarttır. Zaten arazi devletindir. Hükümet ve uzmanlar, TİGEM için güzel projeler yaparlar. Ham bir proje de benden:
TİGEM bu işi doğrudan yürütebilir. TİGEM büyük paya sahip olmak üzere, istihdam edilecek binlerce ziraat mühendisinin, Ziraat Odaları’nın, zirai kurum ve şahısların doğrudan veya birlikler oluşturarak katılmalarıyla bir şirket olarak güçlü bir ziraat hamlesi doğrulabilir. Halka dağıtımı ve sınırları sonranın işidir.
Fırsatların kaybedilmesi “Eyvah” dedirtir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Aksay Arşivi