Yeni Anayasa gereği tartışılamaz
Temel mantık kurallarından biri, “Son derece açık hakikatler, tartışılamaz” der. Güneşin aydınlığı tartışılmaz.
Milletin tasvibine sunulacak yeni bir anayasa, açık bir zarurettir. Millet, tatbiki imkansız 367’leri tartışmaktan senelerini kaybetmiştir. Ergenekon felaketinin dahi doğmasında anayasanın kontrolsüz bıraktığı yapılanma yanlışlarının payı vardır.
özgürlükçü, ileri, demokratik bir anayasa herkesin beklentisidir. Kimse itiraz etmeyecek, herkes memnun olacaktır. “CHP itiraz ediyor” deniyor. CHP de, Anayasa Mahkemesi de kaç kere yeni bir anayasa gereğini dillendirmiştir. CHP’nin ortaya koyduğu itiraz, muhalefet anlayışındaki değişmez ilkenin tabii ve zaruri neticesidir. Birçok tecrübe gösteriyor ki CHP, iktidarların her iyi hareketine kesin kararlılıkla itiraz etmeyi ilke edinmiştir. Meşhur hikaye: Başbakan ne dese, gazeteci tersini yazıyor. Başbakan, bir gün çağırır, “O yol projemiz için eleştirin çok doğru. Projeyi iptal edip dediğin yerden geçecek”. Yazar ertesi günü, “Hükümet benim dediğimi yapacak. Demek ben dün çok yanılmışım. Sakın, dün dediğim olmasın.”
Akıl için yol tektir. Yapılması gereken şeyler bellidir. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yoktur. Yalnız “özgürlük bize göre değil”, “falanın hassasiyeti var, filanın hatırı var” gibi safsata ve tehditlere bakılmadan “milletimiz en ileri bir anayasaya layıktır” temel ilkesiyle yapılmalıdır, bir.
28 Şubat’çıların “bin yıl iktidar” hayali gibi, bin yıl yürürlükte kalacak bir anayasa düşüncesi yanlıştır. Binlerce yıl yaşayacak olan millettir. Değişen şartlara göre, eksik, noksan tamamlanır, geliştirilir. Anayasa ihtiyacımız, bütün dünyadan görülür duruma geldiği halde, daha mükemmel yapalım diye bu acil ihtiyacı gündemde tutmak, millete yıllarını kaybettirmektir, ağır sorumluluktur. Elbette en iyisi olsun. Bekletmekle iyi olmaz. Turşu mu bu. Siyasette evhama yer yoktur. Zamanında yapılmayan iş, millete zarardır. “En iyi, iyinin düşmanıdır.”
Diğer önemli bir nokta, Yüce Meclis yeter sayıyı bulsa dahi, yeni anayasa milletin onayına sunulmalıdır. Neyi onayladığını kitleler bilmeli, güç katmalı.
Anayasanın, demokratik işleyişi tıkayan noktalarının bir an önce açılması, bir bütünlüğe kavuşturulması, hepsinden önemlidir. Tarihi, meseleleri, potansiyeli, sahip olduğu insani yüksek değerlerin yüklediği sorumluluk ve dünya devletlerinin önemli bir kesimiyle köklü ve güçlü dostluklarıyla Türkiye, büyük bir devlettir. Bu büyüklüğün tabii ve zaruri sonucu olarak dünya ile ilgilenecek geniş ve güçlü bir devlet adamı kadrosuna mutlak ihtiyacı vardır. Bu bakımdan senato mutlaka olmalı, 150 eşit bölgede senatörler tek dereceli seçilmeli diye düşünüyorum. Ama yine düşünüyorum ki, benim bu teklifim bütün sistemi etkileyen bir teklif olduğu halde, yine de çok daha acil olan bütünü, bir saat geciktirecekse dahi kalsın. Nasıl olsa üç-beş sene sonra ihtiyaç kendini daha belirgin hale getirecek ve değişiklik yapılacaktır.
önemli olan devlet hayatını dondurmamaktır. Devlet geri kalırsa, millet kaybeder. Milletlerin bu derece hızla kalkındıkları bir çağda, milletçe geri kalmak ölümdür, zillettir. İzin verilmemelidir. Gerici tutucu kafanın, kendini ileri zan ve gösterisi, en tehlikeli gericiliktir. Bunun mihenk taşı, insanlık vicdanının reddidir. özellikle bu tiplere dikkat edilmelidir. Kendilerini ilerici zanneden gericilerin tutuculuğuna takılmamak, milletin yolunu açmak, devlet adamının ihmale gelmez sorumluluğudur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.