İnsanımızın doğruları bilme hakkı yok mu?
Suriye ve Irak’taki gelişmeler karşısında Türkiye’nin pozisyonu ve tavrının ne olduğunu insanımız bilmiyor ama buralarda çatışan örgütler ile ABD ve yandaşları biliyor. Bilmiyorlarsa bile yaptıkları açıklamalar içe dönük açıklamalarına ters düşüyor. Söz gelimi IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyonda Türkiye nasıl bir rol üstlenecek, ne konuda anlaşmaya varıldı? Irak ve Suriye’deki gelişmelerde Türkiye açısından en önemli sorunu IŞİD mi oluşturuyor? Söz gelimi gelen baskılar sonunda Türkiye Esat’a yönelik tavrını değiştirdi mi? Bir adım daha atarsak, Türkiye’deki üsler ABD’nin Irak v Suriye’ye yapacağı hava harekâtlarında kullanılacak mı? Kullanılacaksa bunun sınırı nedir? Türkiye Suriye’deki çatışmalar devam ederken TIR’larla hangi muhalif gruba silah gönderirken bu olay deşifre edildi? Bu arada Türkiye gerçekten Kuzey Irak yönetimine silah gönderdi mi? Kuzey Irak yönetiminin Türkiye’nin gönderdiği silahlara ihtiyacı var mıydı? Bildiğimiz kadarıyla özellikle ABD ve Fransa Kuzey Irak yönetimine Irak ve Suriye’deki çatışmalardan sonra değil, başlamasından sonrada değil, önceden de silah gönderiyorlardı.
Kısacası, Türkiye’nin tavrının ne olduğu konusunda toplumumuzdan çok yabancıların bilgisi var. Türkiye gerçekten gizli olarak Kuzey Irak yönetimine silah göndermiş ise bunun sebebini insanımızın bilme hakkı yok mu? Bir diğer soru ise Barzani’nin ifadesiyle Türkiye bu silahlar gizli gönderdiği için bugüne kadar açıklamamışlar ama şimdi açıklamakta bir sakınca görülmemiş. Olaylar devam ediyor, ABD ve yandaşları olaylara hava saldırıları ile dahil oldukları bir noktada Barzani’nin gizli silah gönderilmesini açıklama ihtiyacı duymasının sebebi nedir?
Bir başka konu ise insanımızın ABD ile üsler konusunda nasıl bir anlaşmaya varıldığını bilme hakkı yok mu? Çünkü ABD’li yetkililer üslerin koalisyona Suriye ve Irak’a yönelik operasyonlarda kullanılması konusunda Türkiye ile anlaşma sağlandığını açıklarken Başbakanlıktan söz konusu haberlere yalanlama geldi. Bir yandan üsler konusunda bir anlaşma olmadığı ileri sürülürken öbür yandan Suriye’deki muhalif gruplar içinden Türkiye’nin belirleyeceği elemanları haberleri gündemden düşmüyor. Yani Suriyeli muhalifler Esat’a karşı değil de IŞİD ile çatışmaları için eğitileceğine göre acaba Türkiye ile ABD arasında IŞİD bertaraf edildikten sonra Esat’a karşı ortak bir hareket üzerinde anlaşmaya mı varıldı? Sorusu akla geliyor. Rusya ve İran’ın kesin olarak Esat’ın yanında yer aldıklarını açıkladıkları düşünülürse Türkiye’nin Suriyeli bazı muhalifleri IŞİD’e karşı eğitmesinin mantığı olabilir mi? Aslında tüm bu sorular kapalı kapılar arkasında varılan anlaşmaların içeriğini ABD ve diğer koalisyon ortakları tam olarak bilirlerken Türk halkının bilmiyor olması sebebiyle akla geliyor.
Tehlike bizim kapımızı çalarken, ABD ve koalisyon ortakları yarın askerlerini alıp gittiklerinde bizim Irak ve Suriye ile komşuluğumuz devam edeceğine göre gelişmeleri halkımızın bilme hakkı ABD ve diğer ülkelerden daha çok bilme hakkı yok mu?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.