Meslek liselerini cazip hale getirmek bir ihtiyaç
DİN düşmanlıklarını laiklik çığlıkları ile gizleyenler 28 Şubat sürecinde ülkenin meslek sahibi yetişmiş ara eleman ihtiyacına darbe vurdular. Özellikle İmam Hatip Okullarının orta kısmını kapatarak bu okullara gidişi sınırlandırdılar. Çünkü bu okulların orta kısımlarının kapatılmasına liselerine gidişi de azalttı. Normal liselerin adını Anadolu lisesi olarak değiştirerek öğrenciler bir bakıma bu düz liselere yönlendirildi. Netice itibariyle düz liselere giden öğrenciler eğer istedikleri bir üniversiteyi kazanabilmişlerse bir iş sahibi olabildiler, kazanamadılarsa liseyi bitirmiş hiçbir mesleği olmayan gençler ortaya çıktı. Hâlbuki ülkenin lisemezunundan çok özellikle meslek sahibi ara elemanı ile yüksek tahsilini tamamlamış teknik elemanlara ihtiyacı vardı. Yanlış uygulama ile maalesef bu alanda büyük bir açık oluştu. Öyle bir noktaya gelindi ki ustalar yanlarında çalışacak ve yetişecek çırak bulmaz hale geldiler. Çünkü kesintisiz eğitim 8 yıla çıkartılınca yaşı 15-16’ya gelmiş çocukları çırak olarak bir ustanın yanına yerleştirmek imkânsız olmasa da çok zorlaştı. Daha sonra AK Parti iktidarında zorunlu eğitim 12 yıla çıkartılarak meslek sahibi yetişmiş elamanlar için tek yol meslek liseleri oldu. Zorunlu eğitim 12 yıla çıkartıldığı için hiç olmazsa zorunlu eğitim bittiğinde çocuklarının bir meslek sahibi olmasını isteyen veliler çocuklarını meslek liselerine yönlendirdiler. Böyle olunca da Anadolu’da pek çok il ve ilçede bazı düz liseler meslek lisesine dönüştürüldü. Alt yapısı tam olmayan, gerekli atölye ve laboratuara sahip bulunmayan melek liseleri ortaya çıktı. Bir eksiklik giderilmeye çalışılırken bir başka problem ortaya çıktı.
Tüm bunlar yaşanırken ülkemizde özellikle iyi yetişmiş ara elemana olan ihtiyaç her geçen gün arttı. Bu ihtiyaca cevap vermeye çalışılırken öbür yandan meslek liselerini cazip hale getirme yönünde çalışmalar başlatıldı. Son olarak meslek lisesi mezunu gençlerin lisede eğitimini aldıkları branşta üniversiteye geçişte ek puan uygulamasının gündeme geleceği haberini şahsen alkışlıyorum. Çünkü uzun yıllar liselere giriş imtihanla olduğu ve ciddi bir eleme gündeme geldiği için meslek liseleri ister istemez hiç olmazsa çocuğum burayı bitirsin düşüncesine zemin hazırladı. Meslek lisesi mezunu gençlere ek puan verilmesi bu okulları daha cazip hale getirecektir. Bir öğrenci meslek lisesini bitirdikten sonra yüksek tahsilini devam ettiremese bile iyi yetişmiş bir ara elemanı olarak ülkenin ciddi bir ihtiyacını karşılayacaktır. Ayrıca üniversiteye geçişte verilecek ek puan alt yapısı sağlam gençlerin üniversitede önlerini açacaktır. Böylece meslek liselerine yönelen geçler 12 yıllık zorunlu eğitimini tamamladıktan sonra üniversiteye geçememiş olsa da bir meslek sahibi olacaktır. Buna ilaveten branşında yüksek tahsil yapma imkânı bulurlarsa mesleklerinde ilerlemiş olacaklardır.
Meslek lisesi mezunlarına ek puan uygulamasının henüz bakanlıkta ön hazırlıkları yapılıyor. Bu konuda YÖK Başkanı’nın da konuya sıcak baktığı medyaya yansıyan haberler arasında. Söz konusu bu hazırlığın vakit geçirilmeden önümüzdeki ilk yüksek öğretime geçiş sınavlarında hayata geçirilmesi yararlı olacaktır. Böyle bir uygulama hem düz liselerin önündeki yığılmayı azaltacak hem de gençler meslek liselerini yetişmiş bir teknik eleman olmak için gönüllü olarak seçeceklerdir. Meslek lisesini tercih etmek artık kerhen olmaktan çıkacaktır. Böyle bir imkân oluştuktan sonra gencin geleceğini çabası belirleyecektir. Meslek lisesini yeterli gören oradan hayata atılacak, yüksek tahsil yapmak isteyenler ise gayretleri ölçüsünde hedeflerine ulaşma imkânına kavuşacaklardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.